Scopul evaluarii imobiliare

- Evaluator imobiliar autorizat

Scopul evaluarii

Clasificarea evaluarilor din punctul de vedere al scopului pentru care este intocmit un raport de evaluare: evaluare pentru vanzare - cumparare, evaluare pentru garantare imprumuturi, evaluare pentru credite ipotecare, evaluare pentru impozitare, evaluare pentru raportare financiara-contabila, evaluare pentru vanzare-cumparare, evaluare pentru fuziuni (schimb), evaluare pentru lichidare, evaluare pentru asigurare, evaluare pentru rezolvarea litigiilor.

Scopul evaluării se referă la modul în care clientul și utilizatorii desemnați vor folosi informațiile conținute în raportul de evaluare.

Câteva exemple de utilizări ale unei evaluări sunt:

  • transferul dreptului de proprietate;
  • finanțarea și creditarea;
  • compensarea în caz de expropriere;
  • impozitarea;
  • raportarea financiară.

În funcție de scopul evaluării, evaluatorul va stabili tipul valorii ce se va estima. De asemenea, scopul evaluării va ajuta evaluatorul să identifice care este nivelul adecvat de detaliere al raportului de evaluare.

Scopul evaluarii imobiliare

In conditiile unei evolutii economice stabile, valoarea de investitie pentru proprietatile imobiliare este apropiata de valoarea de piata. In cazul in care economia este in tranzitie,asa cum este cea din Romania, in ceea ce priveste piata imobiliara pot exista dezechilibre intre oferta si cerere. In aceste conditii, din perspectiva cumparatorului sau vanzatorului numai un specialist evaluator poate sa evidentieze atat punctele tari, cat si pe cele slabe ale unei proprietati imobiliare, venind astfel cu un suport material justificat in negocierile ce se poarta pentru schimbarea proprietarului. De altfel in alte tari, mai avansate din punct de vedere al pietei imobiliare, nimeni nu porneste demersurile de schimb, vanzare sau achizitionare ale unei proprietati imobiliare fara a apela mai intai la serviciile unui evaluator imobiliar.

Subiectul in evaluarea pentru credite este estimarea valorii de piata.

Bancile acorda credite in urma unor analize de risc, iar aceste credite reprezinta un procent stabilit de ofiterul de credit din valoarea de piata a proprietatii imobiliare pusa garantie.

Evaluatorii agreati de banci au tendinta de a subevalua proprietatile imobiliare depuse drept garantie, fapt ce duce fie la dificultati in primirea creditului, fie la obtinerea unui credit mai mic decat cel solicitat. Acest lucru trebuie inteles prin prisma faptului ca in situatia in care trebuie recuperat creditul prin vanzarea proprietatii imobiliare cu care s-a garantat, banca risca o vanzare fortata, in timp limitat, pretul obtinut fiind de regula mai mic decat valoarea de piata a proprietatii imobiliare respective.

Din acest motiv este bine ca pe langa evaluatorul agreat de banca clientul sa apeleze la serviciile unui evaluator propriu care va estima valoarea de piata a proprietatii imobiliare, astfel incat clientul sa poata purta o negociere argumentata cu evaluatorul bancii si cu ofiterul de credit.

Justa compensare in caz de expropriere, cazuri de inselatorie dovedita a cumparatorului, evaluarea pentru pagubele prin deteriorarea proprietatii, partajari, sunt cateva din situatiile in care se impune efectuarea unei evaluari imobiliare.

Subiectul in evaluare pentru asigurari este valoarea de reconstructie (costul de refacere integrala, identica, a proprietatii imobiliare dupa distrugere). Valoarea de despagubire presupune acordarea de compensatii in limita costurilor de reconstructie fara a fi preluate in aceste costuri imbunatatirile sau extinderile constructiei sau ale dotarilor.

Cel ce se asigura va obtine un procent din suma asigurata, datorita faptului ca in majoritatea cazurilor bunul nu se distruge in intregime, ci partial, situatie in care este necesar sa se faca o evaluare corecta, pornind de la costul de inlocuire (care reprezinta costul estimat pentru a construi la preturile curente, la data evaluarii, o copie, o replica exacta a cladirii evaluate, folosind aceleasi materiale, normative de constructie, arhitectura, planuri si calitate de manopera din care se scad toate deficientele si deprecierea cladirii).

Cel ce intentioneaza sa incheie o asigurare este bine sa aiba in vedere necesitatea de a introduce clauze suplimentare la incheierea politei, pentru ca in practica asiguratorilor, se foloseste valoarea de piata, care, in conditiile economiei noastre in tranzitie, poate fi mai mica decat valoarea de reconstructie.

Evaluarea bunurilor mobile

Proprietatea asupra bunurilor mobile se refera la proprietatea asupra unui bun, altul decat o proprietate imobiliara. Aceste bunuri pot fi corporale (autoturisme, masini, utilaje) sau necorporale, de exemplu, o creanta sau un brevet de inventie. Proprietatea mobiliara corporala reprezinta drepturile asupra unui activ care nu este atasat in mod permanent de o proprietate imobiliara si este caracterizat, in general, prin mobilitatea sa.
Evaluarile auto reprezinta evaluari efectuate de un expert evaluator ANEVAR pentru a determina un anumit tip de valoare pentru bunurile mobile de genul auto.
Termenul general detine o vasta arie de cuprindere, evaluarile auto incluzand de regula evaluarile de autovehicule, automobile, autoturisme, autospeciale, autoutilitare si alte masini destinate transportului rutier.
Procesul de evaluare auto se concretizeaza intr-un raport de evaluare cu specific auto, care poate fi prezentat atat in forma scrisa cat si in forma electronica.

In continuare sunt exemplificate cateva categorii de evaluari ale bunurilor mobile:

– autovehicule, automobile, autoturisme, autospeciale, autoutilitare, alte tipuri auto;
– autobuze, troleibuze, tramvaie, locomotive, trenuri cu vagoane de calatori si de marfa, garnituri de metrou, alte mijloace de transport in comun;
– excavatoare, buldozere, autogredere, autobasculante, automacarale, autoridicatoare, autobetoniere, autocisterne;
– autotractoare, autotrenuri, remorci, semiremorci, alte mijloace de transport marfa;
– motociclete, mopede, scutere, atv-uri;

– obiecte identificabile, portabile si corporale, considerate de catre publicul larg drept personale, de exemplu: mobilier, colectii, aparate;
– activele curente ale unei intreprinderi, stocurile si obiectele de inventar sunt considerate proprietate mobila.

Enter your keyword